Κεφίρ
Σίγουρα δεν είναι μια τροφή... νεοφερμένη στο
οπλοστάσιο της υγιεινής διατροφής, αντίθετα «μετράει» ήδη πολλούς αιώνες
ιστορίας και ουσιαστικής συμμετοχής στο διαιτολόγιο και την ευζωία πολλών λαών
της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου.
Το κεφίρ αποτελεί προϊόν ζύμωσης του γάλακτος
και ως τέτοιο συγγενεύει με το γιαούρτι, το ξυνόγαλα και το αριάνι.
Οι σπόροι του, που είναι σύνθετοι
πολυσακχαρίτες μαζί με ζύμη και «φιλικά» στον άνθρωπο βακτηρίδια, προστιθέμενοι
στο γάλα, κατορθώνουν πρακτικά να το αναβαθμίσουν και το κάνουν μια τροφή ακόμη
πιο εύπεπτη και πιο ωφέλιμη.
Όσοι καταναλώνουν συχνά κεφίρ βοηθούν το πεπτικό
και το κυκλοφορικό τους σύστημα και καλύπτουν την επαρκή πρόσληψη υψηλής
ποιότητας πρωτεϊνών, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και βασικών βιταμινών,
μεταξύ πολλών άλλων ευεργετημάτων. Κάποιοι
ερευνητές του αποδίδουν ακόμη και αντικαρκινικές ιδιότητες ή δυνατότητα ελέγχου
της χοληστερόλης, ενώ συνάμα παρέχει άφθονη ενέργεια σε όσους την έχουν ανάγκη.
Αυτοί είναι κυρίως τα παιδιά, οι αθλητές και η... τρίτη ηλικία η οποία
ιδιαίτερα θα ωφεληθεί από την κατανάλωσή του.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όπου
χρησιμοποιείται συστηματικά το κεφίρ, ο μέσος όρος ζωής παίρνει την... ανιούσα, μάλιστα δε με ένα ικανοποιητικό
επίπεδο γενικής ισορροπίας του οργανισμού, δηλαδή, πολύ απλά, με καλή υγεία!
Εάν δίπλα στα πολλά θετικά του ροφήματος
αυτού προσθέσουμε το ότι δεν παχαίνει, δεν ενοχλεί τους δυσανεκτικούς στη
λακτόζη, είναι χορταστικό, γευστικό,... δροσιστικό και το βρίσκουμε σχεδόν σε
κάθε κατάστημα υγιεινής διατροφής ή σουπερ μάρκετ, τότε δεν είναι καθόλου
απορίας άξιο οτι τελευταία το ανακαλύπτει, το εμπιστεύεται και το απολαμβάνει
όλο και περισσότερο, ο ενημερωμένος έλληνας καταναλωτής.
Για τους πιο μερακλήδες μάλιστα, υπάρχει
πάντοτε η δυνατότητα να το φτιάξει κανείς στο σπίτι μόνος του, εύκολα και με
όποιο είδος γάλακτος εκείνος επιθυμεί.
Αναζητήστε λοιπόν οδηγίες στη σχετική
βιβλιογραφία ή στο διαδίκτυο και καλή σας υγιεινή απόλαυση!
από τον Α. Φραγκούλη